Zoals u waarschijnlijk al heft gemerkt is de handel in goud sterk groeiende. Op televisie, radio en via andere media is een overload aan reclame die u er toe wil bewegen uw gouden sieraden te laten taxeren en tegen een hoge prijs te verkopen.
Evenredig aan deze trend is het aantal mensen dat is gaan beleggen in goud tevens sterk gegroeid en is dit aantal nog steeds groeiende. Door de recessie die we de afgelopen jaren hebben doorgemaakt en de instabiele beurskoersen zijn beleggers steeds meer de zekerheid van fysieke producten als zilver, olie en vooral dus ook goud gaan zoeken. Omdat beleggen in goud ook voor de particuliere belegger vrij toegankelijk is, ook door bijvoorbeeld het beleggen in gouden munten in grotere en kleinere coupures, blijft de populariteit hiervan flink stijgen. Maar, is beleggen in goud nu echt zo verstandig en lucratief of zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden voordat u zich stort in goudbeleggingen.
De prijs van grondstoffen zit al enkele jaren in de lift. Dat is ongunstig met betrekking tot de kosten die we hebben in het dagelijks leven, maar zeer gunstig voor de mensen die hierin beleggen. Ook het rendement van de beleggingen in goud, ook een grondstof, kent al meerdere jaren een extreme stijging. Het zal u niet ongemerkt zijn gebleven dat de goudprijs de afgelopen jaren flink gestegen is en dat de waarde van goud dus toeneemt.
Toch zijn er veel beleggers en adviseurs die blijven wijzen op de nadelen van het beleggen in goud. Al in 2009 werd er gewaarschuwd voor een zogenaamde goudkoorts. De prijs van goud per troy ounce schoot toen namelijk door de 1000 dollargrens, wat altijd beschouwd werd al de weerstandsgrens. Vele economen waarschuwden voor het feit dat als de economie weer aan zou trekken de goudprijs snel zou gaan dalen. Dan zouden beleggingen in aandelen weer interessanter zijn voor de gemiddelde belegger.
De afgelopen jaren hebben we echter gezien dat de economie helemaal niet aangetrokken is. Sterker nog, de economische problemen binnen Europa en de VS zijn alleen maar toegenomen. En vooral de situatie in de VS is sterk van invloed op de goudprijs. De schuldenlast van de VS is enorm gegroeid de afgelopen jaren. Zelf tot een dergelijke mate dat de dreiging bestond dat de Amerikanen hun schulden niet meer konden aflossen. Evenredig aan de economische crisis in de VS is de status en de koers van de dollar gedaald en tevens is de inflatie in de VS gedaald. Door deze devaluatie van de dollar is de handel in goud alleen maar toegenomen. Goud geeft momenteel de zekerheid die de dollar niet kan bieden.
Het gevaar waar men in 2009 voor waarschuwde dreigt natuurlijk nog steeds. Indien de economie weer aantrekt worden andere beleggingen weer interessanter en zal de goudkoers gaan dalen. Maar economische stabiliteit is vandaag de dag ver te zoeken en er is nog niet zoveel zicht op verbetering. De goudprijs zal ooit weer eens gaan dalen, maar de grote vraag is wanneer dat zal zijn.