De inkoop en verkoop van goud

Door | 3 augustus 2012

Evenredig aan de waardestijging van goud is tevens de vraag naar goud toegenomen de afgelopen jaren. Goudhandelaren willen graag uw goud inkopen zodat zij dit om kunnen smelten en verwerken tot nieuwe producten die zij voor een goede prijs weer kunnen verkopen.

 

Het gaat de inkoop dan wel verkoop van goud?

Als u uw goud wilt verkopen dan heeft u een ruime keuze uit adressen waar u naar toe kunt om uw goud te laten taxeren. Verkoop uw goud niet direct aan de eerste handelaar waar u aanklopt. Om een duidelijk beeld te krijgen kunt u het beste uw goud door drie handelaren laten taxeren om vervolgens te kijken wat de verschillen in de getaxeerde waarde is. U kunt uw gouden sieraden bijvoorbeeld opsturen per post, laten taxeren en de waarde uit laten betalen op uw bankrekening. Er zijn verschillende bedrijven die uw goud op deze manier via postorder inkopen. Een vaak gehoorde klacht is echter dat de getaxeerde waarde door dit soort bedrijven wel eens flink lager ligt dan de werkelijke waarde. Het is logisch dat u qua inkoop een lagere prijs krijgt dan de prijs die bij de verkoop geldt, maar de verhoudingen moeten hierin wel redelijk liggen. U kunt uw goud ook laten taxeren bij de plaatselijke juwelier of goudsmid. Deze zal uw gouden graag voor u willen bekijken  en inkopen. Ook hierbij doet u er goed aan om de sieraden door verschillende mensen te laten taxeren, zodat u een idee heeft van de gemiddelde prijs die u geboden krijgt. Spiegel daarnaast de prijs die u geboden krijgt aan de dagkoers van goud per gram zodat u weet wat men u biedt. Het voordeel van een taxatie bij een fysieke koper is vaak dat u direct vragen kunt stellen en dat u de mogelijkheid heeft om mee te kijken hoe men uw sieraden taxeert. Zo krijgt u inzicht in het gewicht van uw sieraden en kunt u om de berekening vragen van het bedrag dat u geboden krijgt voor uw gouden sieraden. Nog een manier om uw gouden sieraden te verkopen is via De Goudbus. Deze komt echter voornamelijk in plaatsen in het zuiden van Nederland. U kunt in de bus uw sieraden laten taxeren en volgt deze taxatie op de voet. U krijgt direct een bedrag geboden voor uw sieraden en kunt zelf bepalen of u hiermee akkoord gaat. Het leuke van dit initiatief is dat een deel van de opbrengst van uw goud naar een goed doel gaat, namelijk Stichting Opkikker.

 

Waar moet ik op letten als ik mijn goud verkoop?

Zoals aangegeven moet u in ieder geval op de prijs letten die u geboden krijgt en op het gewicht van uw sieraden. Zorg ervoor dat u het gewicht van te voren zelf, liefst met een geijkte weegschaal, bepaald. Als de goudhandelaar dan een gewicht aangeeft wat sterk afwijkt weet u direct al dat u hier niet aan het juiste adres bent voor de verkoop van uw goud. Zorg er tevens voor dat u, voordat u uw goud laat taxeren, op de hoogte bent van de dagkoers van goud per gram. Het aantal karaats hoort in verhouding te staan tot de prijs. Krijgt u voor 1 gram 24 karaats goud bijvoorbeeld 40 euro, dan hoort u voor 1 gram 12 karaats goud 20 euro te krijgen. Vraag van te voren aan de handelaar welke prijs hij per gram biedt, zodat u zelf kunt narekenen of de prijs die berekend wordt reëel is. Ga daarnaast niet altijd direct akkoord als u een hoge prijs geboden krijgt. Vraag van te voren of er ook voorwaarden gelden bij de verkoop van uw goud. Het komt namelijk voor dat mensen akkoord gaan en dat de handelaar achteraf nog komt met een aantal verborgen kosten. Zo kan men u vertellen dat er een aftrek geldt voor sieraden die niet in Nederland gekeurd zijn. Ook worden er soms administratiekosten berekend voor het taxeren van uw goud en kan het zijn dat men u smeltkosten wil berekenen. Men vertelt u dan dat de handelaar kosten heeft aan het omsmelten van uw gouden sieraden en dat u een deel van deze kosten voor uw rekening neemt. Als het goed is heeft een goudhandelaar alle kosten al verrekend in de prijs die u geboden krijgt en zijn dergelijke verborgen kosten helemaal niet nodig.