Manieren om goud te kopen

Door | 3 augustus 2012

Goud blijft een uitstekend goed om in te investeren. Zelfs in een klimaat van pessimisme of regelrechte paniek, is goud in elk geval een goede keuze. Veel beursgoeroes zijn ervan overtuigd dat goud altijd zijn waarde blijft behouden. Dat blijkt eveneens uit de cijfers, want de afgelopen 10 jaar klom de goudprijs al 6 keer hoger. Maar waar ligt het plafond? Dat is helaas niet te voorspellen. Zo snel de goudprijs stijgt, zo snel kan het weer keren. Welke manieren zijn voorhanden als je goud wil kopen? Laten we de voornaamste zaken even op een rijtje zetten.

 

Goudstaven: een manier om goud te kopen

Vele particulieren kochten in het verleden goudstaven, om die dan vervolgens in hun kluis te bewaren. Deze vorm van beleggen was onverantwoord populair. Doch, er is verandering gekomen in de manier waarop goud wordt bewaard. Als je goud wil kopen, heb je geen persoonlijke kluis meer nodig. Zo is het bij vele banken mogelijk om, na de aankoop van één of meerdere goudstaven, dit op je effectenrekening te zetten. Dit kost je wel een bewaarloon, maar de veiligheid blijft gewaarborgd. Zelfs als je slechts enkele kleine goudstaven aankoopt, die tegenwoordig worden aangeboden door vele banken en beurshuizen, is een effectenrekening aan te raden.

 

Gouden munten: een manier om goud te kopen

Gouden munten zijn interessant als je over een kleiner budget beschikt. Bovendien zijn ze gemakkelijker te bewaren, als je beslist ze toch persoonlijk onder te brengen. Ben je een beginnende investeerder en kies je voor goud, kunnen gouden munten in elk geval een opstap betekenen naar grotere investeringen.

 

Goudmijn aandelen: een manier om goud te kopen

Beleggen in goudmijnaandelen, nog een manier om goud te kopen. (zie artikel ‘beleggen in goudmijnen‘)Velen zijn ervan overtuigd dat goudmijnaandelen minder risico’s met zich meebrengen dan een investering in bijvoorbeeld goudstaven. Dat is niet altijd het geval (zie artikel ‘beleggen in goud‘). Het belangrijkste voordeel van goudmijnaandelen blijft het dividend dat ze opleveren. Koop je fysiek goud aan, heb je geen recht op dit voordeel.

 

Afgeleide producten: een manier om goud te kopen

Ervaren beleggers die meer risico’s nemen, kiezen vaak voor afgeleide producten waarmee je zowel kan inspelen op een daling als een stijging van de goudprijs. Aantrekkelijk is dat de winsten een stuk groter zijn na succes. Echter kan je ook alles kwijtraken als de beurs geheel de verkeerde richting uitgaat en dit vanwege de afloopdatum van afgeleide producten.

Dit zijn de voornaamste manieren om goud te kopen. Belangrijk blijft vakkundig advies. Dat kan je vaak al bekomen bij je bankinstelling, na een persoonlijke afspraak. Dus, wil ook jij beleggen in goud? Laat je dan vooraf professioneel adviseren!