Beleggen in gouden munten

Door | 3 augustus 2012

Er zijn beleggers in goud die het een prettig idee vinden dat hun belegging tastbaar is. Derhalve beleggen zij in gouden munten. Ook voor de kleinere belegger is beleggen in gouden munten een uitkomst. Er zijn verschillende gouden munten in omloop in verschillende coupures. Je hebt de 1/1 gouden munt die uitgegeven wordt door verschillende landen. Het kenmerk van deze munten is dat ze een troy ounce aan goud bevatten. Aangezien de goudprijs internationaal berekend wordt in dollar per troy ounce is het dus vrij gemakkelijk om de waarde van deze gouden munten te bepalen. Veel munten worden bijvoorbeeld ook uitgegeven in coupures als 1/2, 1/4 en 1/10 waarbij de deler aangeeft hoeveel troy ounce aan goud er in de munt verwerkt is. Hieronder volgt een korte toelichting bij enkele van de meest populaire gouden beleggingsmunten.

 

De Krugerrand

Als je kijkt naar de munt die de grootste bekendheid geniet dan is dat de Zuid Afrikaanse Krugerrand. Deze gouden munt (ook wel een bullion munt genoemd), met op de voorkant een afbeelding van de laatste President van Transvaal Paul Kruger en op de achterkant een beeltenis van een springbok, wordt in opdracht van de Zuid Afrikaanse regering sinds 1967 door de South African Mint uitgegeven. Hoewel ze een wettig betaalmiddel vormen worden ze niet of nauwelijks in die hoedanigheid gebruikt. Als beleggingsmiddel is de munt echter uitermate populair. Het gewicht van een volwaardige Krugerrand is 33,93 gram en de munt is 22 karaats. Dit houdt in dat een Krugerrand precies 31,1 gram goud bevat wat exact overeen komt met één troy ounce. Het overige materiaal dat gebruikt wordt voor de munt bestaat uit koper.

De MapleLeaf

Vanwege het succes van de Krugerrand vonden andere landen dat ze niet achter konden blijven. Toch duurde het nog 12 jaar voordat Canada als eerstvolgende land de Canadian MapleLeaf uitgaf. Deze munt is extreem populair onder beleggers omdat ze net iets meer goud bevatten dan de andere gouden beleggingsmunten. De MapleLeaf kent een goudgehalte van .999/1000, wat inhoudt dat ze bijna van puur goud zijn. De munten worden uitgegeven door de Royal Canadian Mint en op de voorkant van de munt prijkt het symbool van Canada: het esdoornblad (MapleLeaf). Op de achterkant is een beeltenis van Koningin Elizabeth II te vinden. Ook de MapleLeaf is verkrijgbaar in verschillende coupures, namelijk 1/2 troy ounce, 1/4 troy ounce, 1/10 troy ounce en 1/20 troy ounce, wat ook deze munt interessant en haalbaar maakt voor de kleinere particuliere belegger. De Royal Canadian Mint heeft zelfs gouden munten geslagen met een gewicht van 100 kilo.

 

De Gold Eagle

De Verenigde Staten konden het natuurlijk niet maken om op het vlak van gouden munten achter te blijven. In 1986 introduceerde de United States Mint daarom de Silver Eagle en de Gold Eagle. De Gold Eagle is een legering van goud met koper. De munt weegt een ruime 31 gram en bevat exact één troy ounce goud. Op de voorzijde van de munt prijkt een afbeelding van Lady Liberty en op de achterkant staat de Amerikaanse adelaar afgebeeld. Dit zijn Amerikaanse staatssymbolen die ook voor andere staatsmunten worden gebruikt. Op een Gold Eagle staat een letter P, W of S aangegeven. Deze letter geeft aan bij welke van de drie officiële munthuizen de munt is geslagen, waarbij P staat voor Philadelphia, de W voor West Point in New York en de S voor San Francisco. Omdat de United States Mint niet meer aan de vraag naar bepaalde gouden munten kan voldoen worden deze niet meer uitgegeven en zijn deze derhalve niet meer of zeer schaars verkrijgbaar. Vaak geeft deze schaarste nog eens een extra waarde aan deze munten.

 

Gold Nugget

Ook Australië heeft een interessante gouden beleggingsmunt genaamd de Gold Nugget. Ook wordt de munt tegenwoordig wel Gold Kangaroo genoemd. De reden hiervan is de afbeelding op de munt.  In de eerste drie jaren na de introductie van de munt in 1986 werd er een goudklomp (een nugget) afgebeeld op de voorkant van de munt. Daarna is men overgegaan op het nationale symbool van het land, de kangaroo. Sinds 1989 staat dus, net als voorheen, op de achterkant een beeltenis van Koningin Elizabeth II en op de voorkant de afbeelding van een kangaroo. De Perth Mint, het officiële Australische Munthuis, geeft past ieder jaar de afbeelding van de kangaroo aan, waardoor er zeer veel verschillende gouden munten uit Australië in omloop zijn. De Gold Nugget of Gold Kangaroo is verkrijgbaar in coupures vanaf 1/20 troy ounce tot en met 1 kilo.

 

Chinese Panda

Waar de westerse wereld gouden munten slaat en uitgeeft kan een grootmacht als China natuurlijk ook niet achterblijven. Hoewel het een zeer mooie munt is, is de Chinese Panda een minder geliefd belegginsmiddel vanwege de hoge premie die betaald moet worden. Wel is de munt erg geliefd onder verzamelaars. De munt is geslagen in puur goud, dus .999 en was in de jaren tachtig een enorm populair beleggingsmiddel. Het design van de munt wordt ieder jaar aangepast maar bevat altijd een afbeelding van een Panda. Op de andere zijde staat de Tempel van de Hemel afgebeeld met de tekst Republiek China in het Chinees. De Chinese Panda wordt ook uitgegeven in verschillende coupures, te weten de 1/20 troy ounce, 1/10 troy ounce, 1/4 troy ounce, 1/2 troy ounce, 1 troy ounce. Er zijn zelfs munten die zijn geslagen in 1 klio en een enkele zelfs in 10 kilo.