Beleggen in goud

Door | 3 augustus 2012

In deze moeilijke financieel-economische tijden is verstandig beleggen een noodzaak. Beleggen in goud kan een winstgevende oplossing voor je betekenen. Of is dat toch niet het geval? Laten we even de voor- en nadelen van beleggen in goud op een rijtje zetten, zodat je verstandige keuzes maakt.

 

Beleggen in goud: ja of nee

Het blijft een dilemma. Beleggen in goud, ja of nee? Aangezien een belegging steeds een risico inhoudt, dien je vooraf goed na te denken of je geld opzij wil zetten om erin te investeren. Het is bovendien geld waar je hard voor hebt gewerkt. Feit is dat als je wil beleggen in goud, je vooral in de beginfase best niet al te grote risico’s neemt. Hebzucht op de beurs wordt namelijk in de meeste gevallen genadeloos afgestraft! Als je wilt beleggen in goud, neem dan een overdachte en gemotiveerde beslissing.

 

Beleggen in goud: belangrijk advies

Om financiële onregelmatigheden te vermijden, als je wil beleggen in goud, is het beter om tebeleggen in goudmijnen in plaats van goudstaven. Hoezo? Beleg je in goudstaven, ben je vaak minstens €20.000,00 kwijt. Dat betekent uiteraard niet dat beleggen in goudmijnen geen risico’s met zich meebrengt. In de goudmijn werken mensen die wel eens kunnen staken. Bovendien kan het gebeuren dat men de hele mijn op een gegeven moment opdoekt. Een voordeel is dan weer dat er wordt uitbetaald in dividend, iets waarop je geen recht hebt als je belegt in goudstaven. Beleggen in goud wordt een stuk gemakkelijker als je doordachte keuzes maakt!

Of misschien wil je beleggen in gouden munten? Voordeel daarbij is dat ze kleiner zijn, minder wegen en dus een pak goedkoper zijn dan goudstaven. Dat betekent dat ook mensen met een kleiner budget kunnen beleggen in goud. Daarnaast is het een feit dat ook verzamelaars warm lopen voor gouden munten, zodat je ook wat dat betreft een streepje voor hebt op de rest. Als je dus wil beleggen in goud, is beginnen met gouden munten in elk geval een goede eerste stap.

 

Beleggen in goud: voordelen

Beleggen in goud is stabiel. Zelfs als de economie verslechtert en de aandelen kelderen, betekent dat nog niet dat dit bij goud ook het geval is. Dat is een groot voordeel, dat meerdere investeerders warm maakt om te beleggen in goud. Bovendien is de prijs van goud de afgelopen jaren, over de grote lijn, gestegen. De verwachting naar de toekomst blijft hoog. Beleggen in goud blijft de boodschap die vele beursgoeroes je graag meegeven.

 

Beleggen in goud: nadelen

Beleggen in goud brengt eveneens enkele nadelen met zich mee. Eerst en vooral moet je zorgen voor een veilige opslagplaats. Je wil uiteraard niet het risico lopen dat iemand anders met je goudaan de haal gaat. Daarnaast betaal je in bepaalde landen ook nog eens een fikse BTW bovenop de prijs die je voor het goud betaalt. Beleggen in goud klinkt dus niet over de hele lijn als rozengeur en maneschijn!

Over beleggen in goud dient vooraf goed te worden nagedacht. Bepaal je budget, neem geen onnodige risico’s die jezelf en je gezin kunnen beschadigen en win met regelmaat vakkundig advies in. Op die manier wordt beleggen in goud wellicht ook voor jou een interessante optie!